Vak Z, nummer 4


Het been in de IJsselEn weer is het Olst-Wijhe gelukt om de Nederlandse literatuur binnen te sluipen. Deze keer door het prachtige boek van Joris van Casteren Het been in de IJssel.

Als inwoner van deze gemeente zoek je natuurlijk meteen de passages op over je eigen woonplaats. Het gaat over rolpens uit blik en bloedwater dat door de straten loopt, hanenkraaiwedstrijden, katknuppelen en ganstrekken. Laat u niet afschrikken door deze typering van de couleur locale, wees gerust een paar dagen bij ons te gast: de meeste passages zijn geschreven in de verleden tijd.

Het been in de IJssel is een schitterend geschreven verslag over een zoektocht naar de eigenaar van een been dat in 2005 in de IJssel bij Wijhe is gevonden. Een linkeronderbeen met nog een klein stuk bovenbeen en een knieschijf er aanvast. Van wie is dat been en hoe komt het in Wijhe terecht? Boven het verhaal hangt de beklemmende vraag, hoe goed ken je de mensen om je heen? Uw nieuwsgierigheid gewekt? Lees dat boek!

Het been ligt begraven op de Algemene Begraafplaats van Den Nul, 3 kilometer vanaf Villa Aberson. Saillant detail: in een kinderkistje. Vak Z, nummer 4.

Vak Z, nummer 4

Als u het boek gelezen heeft, weet u wiens been hier begraven ligt. Geen zerk, geen bordje. “Dat zou in strijd zijn met de voorschriften”, antwoordt in het boek een gemeenteambtenaar aan Joris van Casteren.

Misschien moet u, als u straks bij ons te gast bent, er gewoon even naar toe. Algemene Begraafplaats Den Nul, door de poort, meteen rechts af, laatste pad linkaf, aan het einde van dit pad de derde rij: paaltje nummer 4.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.