Het Nijenhuis


Als u een paar dagen te gast bent bij Bed & Breakfast Villa Aberson moet u beslist naar het Kasteel Het Nijenhuis. Het is een van de van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Het Nijenhuis ligt net nog binnen de gemeente Olst-Wijhe, vlakbij Heino.


Dirk Hannema (1896-1984), oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, vestigde zich in 1958 met zijn kunstcollectie in Kasteel het Nijenhuis. Een deel van deze collectie is nog steeds te zien in het hoofdgebouw. Bijzonder is dat ook nog een deel van de meubels en boeken van Hannema bewaard zijn gebleven.

Van Museum Beelden aan Zee is daarnaast een prachtig bruikleen van zo’n 40 werken verkregen. Deze kunt u bewonderen in de schitterend aangelegde tuinen van het landgoed.

Mitoraij, Terra Amara, 1990, brons, collectie Beelden aan Zee.Frode Bolhuis, Cleaning the rooms of the past, 2010, staal, hout, kunststof, collectie Provincie Overijssel. Ronald A. Westerhuis, RAWSOME!, 2011, roestvast staal, collectie Mojo Concerts/kunstcollectie Provincie Overijssel.Pino Castagna, La Guardata, 1984/1985, brons, collectie Beelden aan Zee. Heringa/VanKalsbeek, Prolong, 2008, staal, hars, textiel, kunstcollectie Provincie Overijssel.

Via het fietsknooppuntennetwerk kunt u op de fiets naar het Nijenhuis. De Fietsroute Landgoederen bij Olst-Wijhe komt er vanzelfsprekend ook langs.

U houdt meer van wandelen? Neem dan de trein naar Wijhe en wandel via de NS Wandeltocht Nijenhuis naar Heino. In een uurtje bent u met de trein zo weer terug bij Bed & Breakfast Villa Aberson.

Meer tuinen