De Smaak van Salland


Sallandse PieperSalland in Overijssel mag trots zijn op een keur aan streekproducten: De Smaak van Salland wordt steeds meer een begrip, ver over de grenzen van Overijssel.

Twee biologische boeren, J. Duijnhouwer in Colmschate en J. Overesch in Raalte telen met veel succes de Sallandse Pieper. Deze Sallandse aardappel heeft een ruw jasje en een smaak die uniek is voor de streek. Na de oogst wordt de pieper gesorteerd, verpakt en direct vervoerd. Kortom, de kortste weg van boer tot winkelvloer. Dit komt de kwaliteit van de pieper ten goede en doet recht aan de principes van de biologische landbouw.

Vers van het land zo op uw bord, dus neem na uw verblijf in Bed & Breakfast Villa Aberson zeker een zakje mee naar huis.
AspergelandSalland is ook aspergeland. Van eind april tot Sint Jan, 24 juni, kunt u in restaurant ‘t Veerhuys aan de IJssel in Olst genieten van deze Sallandse asperges. Wilt u verse asperges kopen? In Diepenveen, enkele kilometers van Villa Aberson kunt u in het aspergeseizoen terecht bij Aspergebedrijf De Boerkamp en Tuinderij Veldink.

Kaartje Overijssel- UitsnedeDe IJsselstreek was bekend om zijn vele boomgaarden en dus om zijn fruit. Gelukkig zijn niet alle boomgaarden verdwenen. In Olst kunt u nog steeds terecht bij de familie van Vilsteren. De vruchtbare rivierklei staat garant voor zeer smaakvol fruit. Aan de overkant van de IJssel, in Welsum, is Fruitbedrijf Huiskamp een van de fruittelers met een winkel aan huis. Plan uw fietstocht zo, dat u er langs komt!!

Het loont de moeite om een extra lus te fietsen naar de Hof van Twello, een biologische tuinderij met een uitgebreide streekwinkel met vele gewassen en producten van eigen teelt en uit de omgeving. De Hof van Twello ligt op een steenworp afstand van de stad Deventer, nét over de Wilhelminabrug. Een mooie stop om even uit te puffen op het terras of in de theetuin met een lokaal drankje, verse brood(jes) dagelijks gebakken en allerhande lekkere, verse en gezonde producten als appel-, aardbeien- of frambozentaart

De absolute top is natuurlijk De Librije in Zwolle. Sallandse streekproducten staan hier regelmatig op de kaart. De moeite waard is zeker ook een bezoek aan het DAVO Bieren Stadsbrouwerij & Proeflokaal in Deventer.

Welsumers: Aquarel van Van Gink (1890-1968)

Welsumers

En als u geluk heeft, kunt u ook genieten van de Smaak van Salland bij Bed & Breakfast Villa Aberson. De kippen die rondscharrelen in de tuin zijn echte Welsumers.

Vanzelfsprekend is er een kleine boomgaard achter Villa Aberson en onderhouden we een bescheiden groenten- en kruidentuin. Lokaler en streekeigener kan het niet….