Voor u gelezen: Thuis 1


Onze lat ligt hoog: u bent niet bij ons te gast, we willen dat u zich ons huis thuis voelt. Maar wat is dat, thuis? En dat is nu precies de vraag die Pieter Hoexum zich stelt in zijn laatste boek: Thuis, filosofische verkenningen van het alledaagse.

Volgens de eerste hoofdstukjes lijken we op het goede spoor te zitten. Hoexum zal tevreden zijn over de schuine daken van Villa Aberson: een bewoner van een huis zonder [schuin] dak, is een thuisloze.

Thuiskomen is gedachteloos met een sleutel de deur van je huis open maken, lezen we. Tsja, bij ons krijgt u een toegangscode. Een deurkruk zou als een uitgestoken hand moeten zijn: aangenaam kennis te maken. Een weerbarstig codeslot, zoals bij ons, maakt van een huis echt geen thuis. En dan komt u ook nog binnen via de voordeur. De voordeur is voor bezoekers, de achterdeur voor bewoners en bekenden. Daar gaan we….

Qua trap scoren we waarschijnlijk beter. Die kunt u al snel gedachteloos betreden, een voorwaarde voor een thuisgevoel. Ook hangen er in Villa Aberson geen briefjes op. Nou eentje dan, met de code van het slot en het wachtwoord van de WIFI. Ons huis heeft, zoals een thuis, geen gebruiksaanwijzing nodig.

Tsja…. wat kunnen we dan nog meer? Ruim over de helft weten we het antwoord. Niets!! Misschien is er toch […] één oorzaak, één bron, één geheim ingrediënt van thuis aan te wijzen: en dat bent u zelf. Uiteindelijk is er volgens Pieter Hoexum maar één “huisregel”: doe alsof je thuis bent.

Onze conclusie: hoe goed wij ook proberen om het u naar de zin te maken, u bent pas thuis als u vergeet dat u bij ons te gast bent….

Pieter Hoexum: Thuis, filosofische verkenningen van het alledaagse. Amsterdam: Atlas Contact 2019.

Mooi dat Pieter Hoexum aan Else Barth de eer geeft om, bijna het eind van het boekje, zijn voorgaande betoog onderuit te schoffelen. Wat is thuis?: dat is geen filosofie maar “wattologie”. Else Barth was o.a. van 1977 tot 1993 hoogleraar analytische filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Goed dat haar naam genoemd wordt.


Avatar

Over Villa Aberson

Wij wonen met z'n tweetjes in een monumentale villa in Olst, onder de rook van Deventer. De kinderen zijn al enkele jaren de deur uit: Ruimte genoeg dus. We heten u van harte welkom....

Een reactie stellen we op prijs

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Voor u gelezen: Thuis