W-GERMANY 92 40 en 289-41


Vraag u niet af of u die vazen die hier en daar in Villa Aberson staan, mooi vindt. Ook wij blijven het antwoord hierop schuldig. Interessant zijn ze wel.

Vazen vensterbank Salon
De meeste vazen zijn afkomstig uit Duitsland en gemaakt ergens tussen 1950 en 1975. De voorspoedige wederopbouw van Duitsland zorgde al vrij snel na de oorlog voor een bescheiden welvaart. Door de industrialisatie was men in staat om keramiek relatief goedkoop en in grote oplagen te produceren. Honderden vormen zijn er ontworpen en iedere vorm is in enkele decennia voorzien van de meest uiteenlopende kleuren, glazuren en patronen. Ook in Nederland vonden deze vazen gretig aftrek.

Vaasjes met bescheiden fat lava

Vooral halverwege de jaren ’60 gingen de ontwerpers flink los. Het gebruikte kleurenpalet werd steeds uitbundiger. Kanariegeel, pimpelpaars, hemelsblauw, tomatenrood, knaloranje: Hoe heftiger, hoe beter en dat in de meest obscure combinaties.

BAY W-GERMANY 92 40 en W-GERMANY 289-41Het feest van kleur en vorm was hiermee voorbij. En of de kleur al niet onstuimig genoeg was, ook de glazuur werd steeds ongeremder. Fat lava: Klonterende en bruisende lagen in de meest bizarre figuren.

Eind jaren ’70 stagneerde de vraag en goedkopere kunststoffen deden hun intrede. Veel fabrieken gingen failliet, niet in de laatste plaats doordat een deel van de productie van keramiek verschoof naar lage lonen landen.

Mooi of lelijk? Als je deze keramiek van onze oosterburen eenmaal ontdekt hebt, zie je het overal en voordat je er erg in hebt puilt je kelder uit. Maar deze twee vloervazen konden we toch niet laten staan.

Voor de liefhebber: BAY W-GERMANY 92 40 en W-GERMANY 289-41.Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.