Bedevaartswandeling Deventer-Schalkhaar (10,7 km)


Wandelen naar de Koningin van Overijssel

In 1922 trof een dorpsarts in een boerderij nabij het landgoed Frieswijk een houten Mariabeeld aan, waarna het werd overgedragen aan de parochie van de St.Nicolaaskerk in Schalkhaar.
Nadat het in 1953 in een nis in de kerk werd geplaatst en een jaar later door de aartsbisschop van Utrecht werd voorzien van een gouden kroon, werd Onze Lieve Vrouw van Frieswijk voor veel Overijsselse katholieken het doel van hun bedevaart.

Ook Deventer kende ooit een bedevaartstraditie. Daar gaan we op zoek naar de voetsporen van St. Lebuïnus, een Angelsaksische monnik die de stad in 768 zou hebben gesticht. We bezoeken drie kerken: de Bergkerk, de (protestantse) Grote of Lebuïnuskerk en de katholieke Broederenkerk. In laatstgenoemde kerk bevindt zich de reliekschrijn van deze Deventerse heilige.

Verder passeren we op het terrein van het psychiatrisch ziekenhuis Brinkgreven een kleine Lourdesgrot en passeren we in de binnenstad van Deventer het Geert Grootehuis, gebouwd op de fundamenten van de kapel van deze middeleeuwse kerkvernieuwer.

Klik hier om de route te downloaden.

Zie ook:

  • Geloofslandschap rond Deventer, 18 km
  • Het Geert Grootepad
  •  

    Deze wandelroute is gemaakt door Mari Smits. Op zijn website heeft hij nog tientallen andere wandelingen beschreven. Volg het motto van zijn website: Loop mee en laat je inspireren!