Literaire wandeling Olst


De ontdekking van de hemelBed & Breakfast Villa Aberson ligt in Olst. Het kleine dorpje Olst speelt een bescheiden rol maar toch markante rol in de geschiedenis van de Nederlandse literatuur. Harry Mulisch woonde in de jaren ’70 op kasteel Groot Hoenlo. Op Groot Hoenlo was toen tijdelijk een dependance van het Letterkundig Museum gevestigd. Het landgoed staat model voor Groot Rechteren in De ontdekking van de hemel.

In het boek huurden Max en Sophia, samen met de jonge Quinten, hier een appartement: “… maar het was onmiskenbaar een kasteel: een bouwwerk dat van een huis verschilde als een adelaar van een kip.”

De gelijknamige film is overigens gedraaid op Kasteel Het Nijenhuis, trouwens ook in de gemeente Olst-Wijhe.

Dan is het Willy Dobbeplantsoen toch wat lichtvoetiger van aard…. Willy Dobbeplantsoen? Inderdaad, dit plantsoen in Olst is een exacte kopie van de filmset uit Wim T. Schippers´ televisieserie De lachende scheerkwast. Tijdens de literaire wandeling komt u er langs.

Het Willy DobbeplantsoenMet de plattegrond en een geluidsbestand op uw MP3-speler begeleidt Anne van der Meiden u op deze literaire wandeling door de letterkundige geschiedenis van Olst.

Waardoor en op welke plek lieten schrijvers zich inspireren? Waar woonden ze? In welke boekfragmenten vinden we de streek duidelijk terug? Met de routekaart in de hand vindt u altijd de weg naar deze bijzondere plekken.

U literaire honger nog niet gestild? In de grote boekenkast in de salon van Bed & Breakfast Villa Aberson vindt u vast iets om de avond door te komen….

  • Download hier het zip-bestand van de MP3-bestanden van de literaire wandeling.
  • Download hier de kaart van de Literaire wandeling Olst.

Hoeveel dagen wilt u eigenlijk verblijven in Bed & Breakfast Villa Aberson??