Weemoed, kippenvel, door merg en been


Een tijdje geleden kochten we op een veiling drie schilderijen van de in Portugal wonende kunstenaar Matthijs Warner. Enkele dagen later kregen we van de kunstenaar zijn laatste boek opgestuurd, Stray into the heart and leave no trace.

Inmiddels is er een nieuw boek, het tiende alweer, van zijn hand verschenen: Tekeningen bij 21 gedichten van Álvaro de Campos, een heteroniem van de Portugese dichter Fernando Pessoa.

De tekeningen zijn gemaakt met een iPad Pro. Het zijn allemaal portretten, met steeds een gedicht van Pessoa als inspiratiebron. De gedichten zijn door John Coston en Tela Leão in het Engels vertaald.

De dichter vangt gedachten en emoties in woorden. De lezer creëert hiermee een eigen wereld.

Pum! pum! pum! pum! pum!
PUM

De taal van een Apple Pencil is directer. Matthijs Warner geeft echter met minimale middelen de kijker de vrijheid om de beelden verder in te vullen. Wie is die ander?

Een gedicht, O frio especial, staat er twee keer in. Eén van de portretten staat ook om de omslag. En het gaat toevallig over reizen, over de ochtend van het vertrek. Kijk, dat maken wij dagelijks mee.

Het gedicht is, voor zover wij weten, niet in het Nederlands vertaald. Weemoed, kippenvel, door merg en been, laten we ons maar niet aan een eigen vertaling wagen.

O frio especial das manhãs de viagem,
A angústia da partida, carnal no arrepanhar
Que vai do coração à pele,
Que chora virtualmente embora alegre.

The special cold of the mornings of travel,
The anguish of departure, carnal in the wrinking
That goes from the heart to the skin,
That cries virtually though joyful.

Het boekje kunt u hier online bestellen. Een inkijkexemplaar kunt u via deze link inzien.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.