Zes vaten Iersche klei


Zo op het oog een willekeurig berichtje in Het nieuws van den dag uit 1897: Een Ierse baksteenfabrikant is enkele dagen te gast geweest in Olst en heeft zes vaten klei meegebracht.

Het nieuws van den dag kleine krant 31-08-1897

Dit stukje geeft echter precies het succes van Johannes Aberson aan. Er waren in die tijd al eerder “steenvormmachines” ontwikkeld, maar de pers van Johannes Aberson kon ook de vaak veel zwaardere en vette Nederlandse klei verwerken.

En als je dan wil weten of de machines van Johannes Aberson ook overweg kunnen met de klei uit je eigen land dan zit er niets anders op dan af te reizen naar Olst.

De steenfabriek van R. Bakhuizen & Co. was trouwens “t Haasje” in Fortmond. Op deze plaats ligt nu de gelijknamige camping. Bakhuizen was ook eigenaar grote slachterij Olba.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.