Zo blijf je dus jong 1


Grappig om de oude werken weer te zien. Jong en explosief!, zo reageerde de kunstenaar Matthijs Warner Leijenaar op onze aankoop van drie van zijn schilderen. Een paar dagen later lag zijn nieuwste boekje bij de post. Wat een verrassing!!!

Stray into the heart and leave no trace. Drawings and paintings van Matthijs Warner. In het boekje staan zo’n honderd afbeeldingen van tekeningen en schilderijen die hij gemaakt heeft tussen 2011 en 2017. Daarnaast zijn er enkele korte teksten opgenomen van o.a. Lama Gendun Rinpoche, Swami Chinmayananda, Zhuang Zi, Fernando Pessoa en de kunstenaar zelf.

Een boeddhistische monnik, een hindoeïstische leermeester en een taoïstisch filosoof, de oosterse cultuur speelt een belangrijke rol in zijn leven. Sinds 1986 is Matthijs Warner boeddhist.

Matthijs Warner woont al ruim 10 jaar in Portugal. Dat verklaart de keuze van Fernando Pessoa. Het citaat verbaast ons niet. De bergen verheffen zich sinds jaar en dag en de wind waait nog net zo als Homerus hem hoorde. (Uit: Het boek der rusteloosheid. De Arbeiderspers 2005, vertaling Harry Lemmens.)

Matthijs Warner: Nude in chair. Made on Ipad, 2017.

Rules to stay healthy is de rode draad. Letterlijk: Regels om gezond te blijven. We zouden het iets vrijer willen vertalen: Regels om jong en gezond te blijven. Jong van geest….

De kunstenaar is geboren in 1951 en wordt dus binnen een paar jaar 70. Zijn recente werk uit dit boekje is echter nog net zo wild en onstuimig als de schilderijen in ons bezit. Werken van een jonge kunstenaar, ergens begin 30. En overduidelijk nog steeds met het zelfde enthousiasme en plezier gemaakt.

Matthijs Warner: Couple. Gouache and inkt on paper, 2017.

Steeds aan het tekenen en het schilderen. Op papier, met pen, met stift, met houtskool, met krijt en met kwast en, het verwondert ons niet, op de iPad. De digitale prints zijn te bestellen tot een formaat van 1 bij 1 meter.

Matthijs, viermaal dank. Voor de mooie schilderijen, voor je spontane reactie op onze aanwinsten, voor dit inspirerende boekje dat je ons toegestuurd hebt maar eigenlijk nog het meest voor je levenslessen: Rules to stay healthy.

Matthijs Warner Leijenaar is in 1951 geboren in Naarden. Eind jaren ’60 studeerde hij enkele jaren aan de kunstacademie in Arnhem.

 

Matthijs Warner Leijenaar woont en werkt sinds 2007 in Tavira, Portugal. Sinds 1986 is hij boeddhist.


Over Villa Aberson

Bijna 10 jaar hebben we gasten verwelkomd in ons huis. Aanleidingen genoeg om op onze website een berichtje te schrijven. Nu weer tijd voor iets anders. Mmmm, zijn we niet meer welkom? Af en toe een weekendje zeker. Maar wel op tijd reserveren. Voordat wij andere plannen hebben ;) .

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Zo blijf je dus jong