De IJssel


Bed & Breakfast Villa Aberson ligt in Olst, een dorpje aan de goede kant van de IJssel…. Als we na een dagje Randstad de IJssel oversteken, dan zijn we bijna thuis,… Over(de)ijssel. Nee, niet via de A1, maar rustig met het Olsterveer de IJssel over varend.

IJsselbrug bij Zwolle

In de haven staat het Baken van Overijssel van de kunstenaar Lolke van der Bij, een twaalf meter hoge, golvende, stalen kolom, die door een grote letter O steekt. In dit geval een dubbele betekenis, de O van zowel Olst als Overijssel. En misschien voor u ook nog de O van overnachten in Bed & Breakfast Villa Aberson….
De O, met op de achtergrond de molen van Welsum

Maar terug naar de IJssel. Vanaf Olst kun je dwars door de uiterwaarden, de IJssel volgend, naar Fortmond en de Duursche Waarden wandelen. Langs de koeien, over het prikkeldraad en door de modder. Een mooie wandeling.

Het laatste stuk loop je over een smalle zomerdijk, met links de IJssel en rechts de Roetwaarden. Vanaf de Roetwaarden heeft vroeger een smalspoorlijntje gelopen naar de Steenfabriek in Fortmond.

Vanaf Fortmond kun je met het Kozakkenveer de IJssel over. Aan de overkant liggen plaatsjes als Veessen, Welsum en Terwolde. Het Kozakkenveer is een voetveer. Naast het Olsterveer kun je ook nog met het Wijhese Veer met de auto de IJssel over steken.

Bezoek zeker ook de historische Hanzesteden langs de IJssel. In Overijssel zijn dat van noord naar zuid Hasselt, Kampen, Zwolle, Hattem en Deventer.

Dat worden dus meerdere dagen overnachten in Bed & Breakfast Villa Aberson in Olst aan de IJssel….

Olst

Olst vanaf de andere kant van de IJssel. (© Hette Koopmans)