Het Willy Dobbeplantsoen


Een klein grasveldje, keurig omzoomd door een beukenhaag. Twee witte bankjes met aan beide kanten een, al even keurig, perkje. Een plantsoentje van niks.

Het Willy Dobbeplantsoen

Maar wat doet die fiets daar? Die asfaltweg stopt abrupt bij de beukenhaag…. Hé, een halfingegraven olievat met een radioactief afval symbool erop. Wacht eens….dit is dus het befaamde Willy Dobbeplantsoen!!

Voor de jongere lezers onder ons: Het Willy Dobbeplantsoen was een set uit de serie De lachende Scheerkwast van Wim T. Schippers.

Wij schrijven de jaren ’70. Twee TV-zenders, Nederland 1 en Nederland 2. Braafheid troef, en het symbool van die kleinburgerlijkheid was de TROS-omroepster Willy Dobbe. Precies in dit culturele klimaat gedijde Wim T. Schippers. Het werk van Schippers stond voor tegendraadse lulligheid. Toen spraakmakend, maar creaties als Barend Servet en Sjef van Oekel zijn in de vergetelheid geraakt. Als het ware…. Reeds!

Maar niet in Olst dus….

Het plan om een Willy Dobbeplantsoen aan te leggen, kwam van de Olster Herensociëteit ‘Voorheen de Nuts Neut’. Bij de opening op 27 november 1997 waren Wim T. Schippers en Willy Dobbe allebei aanwezig.

Het Torentje van Olst

Schippersleut: Een pastiche van het Torentje van Drienerlo op de campus van de Universiteit Twente. Deze, tijdelijke, replica van de Willibrordkerk van Olst werd op 1 juli 2012 onthuld ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Wim T. Schippers.

En nog steeds wordt het Willy Dobbeplantsoen in ere gehouden. De leden van de Olster Herensociëteit zorgen zelf voor het onderhoud en regelmatig worden er activiteiten rond het plantsoen georganiseerd.

Kijk dus niet vreemd op als u Schipperiaans wordt toegesproken. Wie is U!!